fbpx

Meditasyon İçin Tıklayınız.

TRATAKA MEDİTASYONU
Gözlerin ruhun pencereleridir” denir. Bu doğruysa, meditasyon pratiğimizi geliştirmek için bu gerçeği nasıl kullanabiliriz? İşte Trataka meditasyon tekniklerinin devreye girdiği yer burasıdır.

Ana beş duyunun dışında, görüş tartışmasız en güçlüsüdür. Dokunarak veya tat alarak algılayabilmek için nesne ile temas halinde olmamız gerekir. Bir koku veya sesi algılamak için o koku veya sesin kaynağına yakın olmamız gerekir. Ancak, gözlerimizle, aslında orada olmadan, kilometrelerce uzaktaki nesneleri ve manzaraları algılayabiliriz. Aslında, işlediğimiz tüm duyusal verilerin% 80'i vizyonumuzdan (kaynak) gelir.

Beyinden sonra, gözlerimiz vücuttaki en karmaşık organdır ve 200 milyondan fazla çalışan parça içerir. Aynı zamanda vücudumuzdaki en hızlı kastır ve herhangi bir anda dinlenmeye gerek kalmadan% 100 işlev görebilirler.

Bu 576 megapiksel kamera, 10 milyondan fazla rengi ayırt edebilir ve bilgileri ethernet kablonuz kadar hızlı işleyebilir. Aslında, o kadar önemlidir ki, geri kalanı kemiklerle kaplanmış halde, sadece altıda biri çevreye maruz kalır.

Peki tüm bunların zihin ve meditasyonla ne alakası var?


Gözler ve beyin arasındaki ilişki, fetal yaşamınızın ilk günlerinde başlar. Gözlerimiz hamileliğin sadece ikinci haftasında, retina ve optik sinirlerin beynimizde doğrudan büyümesi olarak gelişmeye başlar. Yani retina aslında beynin göze doğru büyüyen ve benzer bir yapıyı paylaşan bir parçasıdır. Üstelik görme o kadar önemlidir ki beynin neredeyse yarısı görüntü ve görmeye adanmıştır.

Geleneksel tıp, zihinsel sağlık koşullarının belirli göz hareketlerine dönüştüğünü bilir. Bu nedenle, iyi duygusal zekaya sahip insanlar, zihinsel durumumuzu gözlerimizden okuyabilirler. Nitekim, dikkat içeren zihinsel koşullara (DEHB, disleksi ve anksiyete gibi) eşlik eden ve hatalı göz hareketlerini artıran çok sayıda araştırma literatürü vardır.

Aynısı nefesimiz için de geçerlidir - her an deneyimlediğimiz duygu veya zihinsel duruma göre değişir. Örneğin, öfkelendiğimizde ortaya çıkan belirli bir nefes alma düzeni vardır; ve korktuğumuzda, depresif olduğumuzda, yorgun olduğumuzda, mutlu olduğumuzda vb.

Doğu felsefesinin ve Yogilerin “bilinç deneyinin” katkısı, bunun tersinin de doğru olmasıdır: gözlerimiz ve nefes kalıplarımız aynı zamanda zihinsel ve duygusal durumumuzu da doğrudan etkiler. Bu gerçekten iyi bir haber, çünkü nefes alma ve gözbebekleri seviyesinde çalışmak zihin seviyesinde çalışmaktan çok daha kolaydır.

Bir dahaki sefere endişeli, kızgın veya stresli hissettiğinizde, nefesinizin ve gözlerinizin hareketinin nasıl olduğunu gözlemleyin. Sonra her ikisine de bilinçli olarak bir rahatlama ve dinginlik duygusu getirin ve duygusal durumun da değiştiğini fark edeceksiniz.

Gözlerinizi odaklayabilirseniz, zihninizi odaklayabilirsiniz. 

Sonuç: Vizyonumuz zihnimize sıkı sıkıya bağlıdır. Zihinsel / duygusal durumlarımız göz hareketlerimizi etkiler. Gözlerimizle belirli uygulamaları yaparak zihnimizi de etkileyebilir ve hatta travmayı yönetebiliriz.

Bu noktada Trataka Meditasyonu bize yardım eder.

Trāṭaka Sanskrit dilinden bir kelimedir ve küçük bir nesne, siyah nokta veya mum alevi olarak tek bir noktaya sabit bir biçimde bakmayı içermektedir. 

Faydaları: Hareketsiz Gözler, Hareketsiz Zihin
Gözlerimiz, retinaya düşen herhangi bir şeyin görüntüsünün (buna Troxler Fenomeni denir) sürekli olarak değiştiğinden emin olmak için tasarlanmış, mikrosakalar adı verilen mikroskobik sarsıntı hareketleri yapar. Bunu, görüş alanımızdaki nesnelerin beyin tarafından kaydedilmeye devam etmesi için yaparlar; aksi takdirde, bir nesneye sürekli olarak yeterince uzun süre bakarsak, algımızdan kaybolma eğilimindedir.

Aslında gözlerimiz her saniye birden fazla şeye odaklanabilir. Gözlerimizin çevreyi bu huzursuz taraması, tıpkı bizim savaş ya da kaç tepkimiz gibi, ormanda yaşarken bir zorunluluktu. Bununla birlikte, modern yaşam tarzımızda, bu kaygı üreten kalıbı değiştiremememiz, hayatta kalmamıza veya yaşam kalitemize katkıda bulunmaz.

Yine de yoğun bilgisayar ve akıllı telefon kullanımı, gözlerimizin daha da huzursuz olmasını sağlıyor. Bu, dikkat süremizin kısalmasının nedenlerinden biridir.

Tersine, eski ustaların meditasyon yaparken buldukları şey, gözlerin bu mikro hareketlerini durdurarak, zihnin sakinleştirilebileceği idi.

Hızlı bir deney yapalım. Aşağıdaki iki resme birkaç saniye bakın.







İlkinde tekerleklerin hareket ediyor gibi göründüğünü fark edeceksiniz; ikincisinde ise yanıp sönen siyah noktalar var gibi görünüyor.

Şimdi onlara tekrar bakın, bunun yerine gözlerinizi resimdeki noktalardan birine odaklayın ve gözlerinizin sabit kalması için dikkatli olun. Bunu yapmayı başarırsanız, hareketler kaybolacak ve asıl görüntüleri göreceksiniz. İkinci resim muhtemelen daha zorlayıcı olacaktır.

Gözlerinizi bir veya iki dakika gerçekten sabitlediyseniz, zihninizde de bir durgunluk yaşamış olabilirsiniz. Değilse, biraz daha pratikle ortaya çıkacaktır.

Sonuç: Zihindeki dikkat dağınıklığı, gözlerdeki veya göz kapaklarındaki mikro hareketlere dönüşür ve bunun tersi de geçerlidir. Gözlerin durgunluğu zihnin durgunluğunu getirir ve bunun tersi de geçerlidir.

Göz Atma Meditasyon Uygulamaları
Gözleri sabitlemek zihnin hareketsizliğini sağlamanın tek yolu değildir, ancak güçlü bir yoldur ve geri bildirim çok daha hızlıdır. Yoga, Zen ve Tibet Budizmi okulları bu prensibe dayalı açık göz meditasyon teknikleri geliştirdiler.

İlginç bir şekilde, nöropsikolog Marcel Kinsbourne'un araştırması, göz pozisyonu ile beynimizin baskın yarım küresi arasında kesin bir ilişki olduğunu göstermektedir; Öyle ki göz pozisyonunu değiştirmek, ruh halimizi ve dünya deneyimimizi doğrudan etkileyebilir. Onun deneylerinde, görüş alanımızın sol tarafında görünen resimler ve sol kulaktaki sesler (her ikisi de sağ beyne iletilir), diğer tarafa sunulduğunda daha az hoş algılanıyor.

Aşağıdaki tekniklerin çoğu gözleri sabit bir noktaya odaklamakla ilgilidir. Bu, birçok uygulayıcının tratak meditasyonu ve benzer tekniklerle ilgili deneyimini açıklayabilir: tüm beynin bir bütünleşmesi ve birleşmesi vardır.

Sağa bakmak sol yarı küreyi harekete geçiriyorsa ve sola bakmak sağ yarı küreyi harekete geçiriyorsa, o zaman mükemmel bir şekilde ortalanmış ve ileriye bakmanın her iki yarım kürede de dengeli bir beyin aktivitesi ürettiği sonucuna varmak mantıksız değildir.

Trataka'nın anlamı nedir?
Trataka, kasıtlı ama rahat bir bakışla gözleri (ve sırayla zihni) odaklamayı içeren bir meditasyon tekniğidir. Başlangıçta, bu uygulama dış bir nesneye açık gözlerle yapılır. Daha sonra içsel uygulamaya (gözleri kapalı) ve boşluğa bakmaya geçer. Bazen tratak veya tratika olarak yazılır.

Trataka yapmanın birçok yolu vardır ve muma bakmak bunlardan sadece biridir (en popüler olanı).

Trataka'nın tüm biçimlerinde, nefes farkındalığını veya bir mantranın tekrarını yararlı bulursanız bütünleştirebilirsiniz, ancak genellikle bu şekilde öğretilmez.

Trataka mantra ile birlikte yapıldığında hem görsel hem işitsel olanlar için çok zengin bir teknik haline gelebilir. 

Bu uygulama hakkında çok az bilimsel araştırma yapılmıştır. Dolayısıyla, faydaları açısından bildiğimiz şey, çoğunlukla uygulamasına yıllarını adayan uygulayıcıların anlattıklarıdır.
Bu bağlamda, trataka'nın aşağıdaki faydalara sahip olduğu düşünülmektedir:

Konsantrasyon, hafıza ve iradeyi geliştirir
Görselleştirme becerilerini geliştirir
Bilişsel işlevi geliştirir
Göz hastalıklarını iyileştirir
Gözleri daha güçlü, daha net ve daha parlak hale getirir
Uykusuzluğa yardımcı olur
Birikmiş zihinsel / duygusal kompleksleri temizler
Bastırılmış düşünceleri yüzeye çıkarır
Sinir stabilitesini artırır
Endişeli zihni sakinleştirir
Beynin iki yarım küresindeki aktiviteyi dengeler
Karanlıkta görüşü iyileştirir (mum alevi üzerinde uygulanıyorsa)
Kafatası sinirleri üzerinde yatıştırıcı etkisi araştırılmıştır. (Dr.Giridar Yogeshwar)
Özgüven ve sabrı artırır


Birinci Aşama: Dışsal

Uygulamanın ilk aşaması dışarıdan bakmadır. Nesne neredeyse her şey olabilir, ancak en popüler seçenekler bir mum alevi, beyaz duvardaki siyah bir nokta veya sizin için özel bir öneme sahip bir görüntüdür. Kullanılan diğer nesneler, aynadaki görüntünüz (sağ gözünüz), şeffaf bir cam, bir iğne, akan bir su, gökyüzündeki ay veya yükselen güneşin ilk dakikalarıdır.

Bakışınızı nesneye ayarlayın ve gözlerinizi kırpmadan ve göz bebeklerinizi hareket ettirmeden orada tutun. 1 ila 3 dakika sonra gözleriniz yorulur veya gözyaşları gelebilir. Sonra birkaç dakikalığına gözlerinizi kapatın ve görüyorsanız o nesnenin zihninizdeki ardıl görüntüsüne bakın. Hazır olduğunuzda gözlerinizi açın ve bir tur daha yapın. Uygulamanızın sonunda gözlerinizi soğuk suyla nazikçe yıkayın.

Not: Gözleri arındırmak için trataka uygularsanız, gözleri açık tutmaya ve mümkün olduğunca gözyaşlarının düşmesine izin vermeye çalışırsınız. Bu, Hatha Yoga geleneğinde kullanılan Trataka Kriya'dır. Ancak bu yazıda bir meditasyon uygulaması olarak Trataka'dan bahsediyoruz.

İşte bazı önlemler ve pratik düşünceler:

Mum kullanmak, alevin birçok insan için doğal bir çekiciliği olduğu için sıklıkla tercih edilir. Ateş, gözleri ve zihni mıknatıs gibi çeker. Ayrıca, zihinde çok net bir görsel iz bırakır.
Bazı Yogiler, bir mumla iki aydan fazla kesintisiz çalışmanın retinada kalıcı bir hasara neden olabileceğinden endişe duyuyorlar. Bu nedenle, bir mumla her gün pratik yaparsanız iki ayda bir birkaç hafta ara verin. Veya başka bir nesneye geçiş yapın.

Bu teknikte deneyimli bir öğretmenin rehberliği olmadıkça, harici trataka'yı 10 dakikadan fazla (özellikle mum bakma versiyonunu) uygulamayın.

Trataka konusunda ustalaşmanın püf noktası, gözleri olabildiğince rahatlatmaktır - aksi takdirde görüşünüz kısa sürede bulanıklaşacak ve gözler titreyecektir. Yapabileceğiniz tek şey göz kırpmadan 10 saniye durabilmek; zamanla göz kırpmadan daha uzun kalabileceksiniz.

Nesneyi göz hizasında küçük bir masaya yerleştirin veya önünüzde, gözlerinizle aynı hizada olacak şekilde destekleyin. Aradaki mesafeyi, bazı öğretmenler bir kol mesafesi mesafesi olarak önerirken, bazıları ise 1,5 metreye kadar uzaklığı önerir. Deneyin ve size en uygun olanı seçin.
Bulanık olmadan nesneyi net bir şekilde görebildiğinizden emin olun. Gerekirse gözlüklerinizi takın.
Bir mum kullanıyorsanız, odanızı tamamen karanlık yapın ve rüzgar olmadığından emin olun (ideal olan alevin hareketsiz olmasıdır). Diğer nesneler için loş ışık tercih edilir ve ışık kaynağı arkanızda olmalıdır.
Sanki bir şey arıyormuş gibi bir amaçla bakın. Saniyeler sonra, yaptığınız tek şey, düşünmeden o noktayı izlemek olmalı.

Bazı Yoga metinleri "bakışınızla nesneyi delmeye" çalışmaktan bahsediyor; diğerleri bunun rahat bir bakış olması gerektiğini söylüyor. Hangisinin iyi olduğuna kendi deneyiminizle karar vermelisiniz.

Gözünüzü kırpmamaya çalışın ama çok da fazla uğraşmayın. Göz kırpmamak için ne kadar az çabalarsak, o kadar kolay olur.
Gözlerinizi yormayın. Rahatsızlık hissederseniz, gözlerinizi kırpın ve uygulamaya devam edin. Ama göz bebeklerinizi hareket ettirmeyin.

Katarakt, glokom, miyopi, astigmat veya epilepsi hastasıysanız mum üzerinde trataka YAPMAYIN.

Herhangi bir nesne içermeyen diğer iki geleneksel dış trataka uygulaması, burnunuzun ucuna (nasikagra drishti) veya kaşlar arasındaki boşluğa (shambhavi mudra) bakmaktır. İlki sakinlik ve merkezlilik sağlar; ikincisi, uyanıklık ve genişleme.

Burun ucuna bakma pratiği yapmak için, uzatılmış işaret parmağınızı burnunuzdan yaklaşık bir avuç içi kadar uzağa ve onunla aynı hizaya getirin. Kendinizi rahat hissedene kadar birkaç dakika parmağınızın ucuna bakın. Sonra parmağınızı bakışlarınızla tutarak yavaşça burnunuzun ucuna yaklaştırın. Gerekirse yol boyunca durun, böylece gözleriniz buna alışsın. Parmağınız buruna dokunduğunda, parmağınızı indirin ve burnunuza bakmaya devam edin. Bunu ilk birkaç hafta içinde 10-15 dakikadan fazla yapmayın.
Kaş merkezine bakma pratiği yapmak için, parmağınızın ucunun kaşlarınızla aynı hizada olması gerektiğinden, benzer bir prosedürü izleyin.

Bu iki teknik, kapalı gözlerle de uygulanabilir. Gözlerin daha az zorlanmasına neden olur, ancak odağı korumak daha zordur.

Her iki uygulama da zihni sessiz ve merkezileştirmede çok güçlüdür. Ancak bu uygulamalara yavaş ve sabırla yaklaşmayı unutmayın. Aksi takdirde baş ağrısı yaşayabilirsiniz.

İkinci Aşama: İçsel

Zamanla, konsantrasyonunuz ve görselleştirme yetenekleriniz artar ve yalnızca içsel bakışı uygulamaya ilerlersiniz. Burada, ya nesnenizin zihinsel bir görüntüsüne bakıyorsunuz ya da sadece “zihin ekranınızda” (kapalı gözlerinizin önündeki siyah boşluk) bir ışık noktasını görselleştiriyorsunuz.

Ayrıca herhangi bir görsel malzeme ile içsel trataka çalışabilirsiniz. Bakışınızı görme alanınızdaki merkezi bir noktaya ortalayın ve etrafınızdaki tüm manzarayı gözlemleyin. Sonra gözlerinizi kapatın ve aynı sahneyi kendi içinizde yeniden yaratmaya çalışın. Farkındalığınızı kaş merkezinde tutun ve dışarıdan baktığınızda olduğu gibi görüntünün sizin içinizde oluşmasına izin verin.

Üçüncü Aşama: Uzay

İçsel bakışta ustalaştıktan sonra, boşluğa bakmaya devam edebilirsiniz.

Bunu baştan yapabileceğinizi düşünseniz bile, ilk önce harici tratakada ustalaşmanız tavsiye edilir. Aksi takdirde, zihniniz bu uygulamaları en iyi şekilde kullanmak için gereken kararlılığa sahip olmayacak ve muhtemelen dikkat dağınıklığı veya uyuşukluk içinde kaybolacaksınız.



SOHAM MEDİTASYONU

Soham, zihnimizi dünyaya açmamıza ve olayları farklı bir şekilde algılamamıza yardımcı olabilecek kolay bir meditasyondur.

İşin en iyi yanı, meditasyon uygulamalarında ne kadar gelişmiş olursa olsun, herkesin bu meditasyonu uygulayabilmesidir.

Soham nedir?

Soham nefes alma mantrası olarak kabul edilir çünkü “So” nefes alma sesidir ve “Ham” - nefes verme sesidir.

Bunu basit bir deneyle kontrol edebilirsiniz. Kendi nefesinizin sesini dinleyin ve nefes alırken ve nefes verirken çıkardığınız sesi duyun. Nefes aldığınızda “Sooo” ya çok benzeyen bir ses olduğunu ve nefes verdiğinizde sesin “Haaam” ı hatırlattığını göreceksiniz.

Nefes mantrasının yanı sıra, Soham aynı zamanda kesin zihin konsantrasyonunu hedefleyen bir mantradır. Genellikle pranayama tekniklerinde kullanılır ama aslında her insan aldığı her nefeste bilinçsizce tekrar eder. Kendi nefesinizi dinlemeyi ve kendinize odaklanmayı öğrenirseniz, Kama, Dharma ve Artha'nıza giden yolu bulmanız çok daha kolay olacaktır.

Soham meditasyonu hakkında özel olan nedir?

Bazı kaynaklara göre, bu mantrayı insanlara veren Shiva'dır ve  Soham'ı tekrarlayan kişi Shiva ve saf zihinle birleşir.

Bu meditasyon diğer meditasyon tekniklerinden farklıdır. "Ben" veya "Ben Evrenim" anlamına gelen Soham mantrasını söylemeyi içerir. Uygulayıcılar bu basit ifadeye kendi inanışlarını en iyi temsil eden anlamı yükleyebilirler.

Soham meditasyonu uygulayan insanlar,  Shiva ve Shakti'nin birliği arasındaki bağlantıyı daha güçlü hissetmeye başlarlar. Ancak onları kurtuluşlarına veya Moksha'ya yaklaştıran iç saflık, konsantrasyon ve barış kazanmaları daha da önemlidir.

Soham, uzun eğitim gerektirmeyen evrensel bir meditasyon yöntemidir. Uzun sürmez ve sadece pratik yapma ve nefes alma isteğinizi içerir.

Nefes almak, kişinin kendisini rahatsız eden tüm birikmiş duygu ve sorulardan, yapılmayı bekleyen seçimlerden, kendine acımadan, sessiz ağıtlardan ve üzüntülerden, akıtılmamış gözyaşlarından, nefesini kesen ve bütün gece uyumanı engelleyen her şeyden kurtarır.

Nefes almak ve vermek sadece birikmiş stresi ve gerilimi serbest bırakmakla kalmaz. Tekniğin iyileştirilmesi, aydınlanmaya, önemli sorunlar için anında çözüm bulunmasına yol açar. Kendinizi dışarıdan bir bakış açısından görebileceğiniz ve evrensel olarak önemli olan hedefleri - Dharma, Kama, Artha ve yüce olan - kurtuluş veya Moksha - gerçekleştirmeye bu şekilde yaklaşabilirsiniz.

Soham mantrasıyla nasıl meditasyon yapılır?

Bu meditasyon için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yok. Sadece evde sakin bir köşe bulmalı, kendinizi rahat ettirmeli ve gevşemelisiniz.

Ailenizden sizi bir süre rahatsız etmemesini isteyin, rahatça oturun veya uzanın.

Yalnızca kendinize odaklanmaya ve zihninizi etrafınızdaki her şeyden (konuşma, hareketler, sesler, müzik) ayırmaya çalışın.

Çevrenizde üç çember olduğunu hayal edin ve zihninizin onları geçmemesine ve herhangi bir düşüncenin veya sesin bu çemberlere girmesine ve zihninize ulaşmasına izin vermemeye karar verin.

Çevrenizdeki gürültüyü görmezden gelmeniz zor olursa, basit bir numara başlangıçta size yardımcı olabilir - kulak tıkacı kullanın (etrafınızda duyulabilecek şeyleri görmezden gelmeyi öğrenene kadar).

Tamamen rahatlayın ve sadece nefesinize odaklanın. Burnunuzdan nefes alın. Doğal olarak yapın ve nefes alıp vermeyi kontrol etmemeye çalışın. Sadece nefes al ve ver, içeri ve dışarı. Nefes alırken ve nefes verirken ürettiğiniz sesi dinleyin ve nefes alırken "Sooo" ve nefes verirken "Haaam" duyacaksınız.

Sooo - Haaam, Sooo - Haaam

Başlangıçta kafanızdaki sayısız düşünceyi çözemeyeceksiniz. Ancak endişelenmeyin, zihninizi tüm düşüncelerden hemen kurtarmak imkansızdır. Soham mantrasını tekrar ederken nefes alıp vermeye devam edin ve yavaş yavaş zihninizin gevşemesini ve arınmasını hissetmeye başlayacaksınız ve sakinlik hakim olacaktır.

Şimdi biraz daha hızlı nefes almayı ve biraz daha yavaş nefes vermeyi deneyin. Nefes almak için diyaframınızı kullanın ve tüm havanın biriktiği midenizin ortasına odaklanmaya çalışın.

Hiçbir şekilde nefesinizi kontrol etmeye çalışmayın, sadece gereksiz duraklamalar olmadan akıcı bir şekilde nefes almaya devam edin. Aklınızdan mantrayı tekrar etmeye devam edin.

Her nefes alışta ve verişte vücudunuzu rahatlatın. Sadece nefesinize odaklanmaya ve ritmini hissetmeye çalışın.

Karnınıza, göbeğinizin yakınına odaklanın ve havanın diyaframınızdan burun deliklerinize ve geriye doğru nasıl gittiğini hissedin.

Omurganız boyunca nefesinizi hissedin ve kaslarınızı gevşetin. Tüm endişeler ve sorunlar zihninizden ve düşüncelerinizden uzaklaşacaktır.

Sadece kendinize odaklanın ve nefesinizin burun deliklerine girdiğini ve diyaframınıza indiğini izleyin.. Nefesinizin her iki burun deliğinizden geçtiğini hissedin.

Şimdi nefes alma ve verme sesini çıkarmaya çalışın. Nefes alırken "Sooo"  ve nefes verirken "Haaam" deyin. Her iki burun deliğinden istikrarlı bir şekilde nefes alın, duraklamayın ve her nefes alışınızda Soham mantrasını tekrarlayın.

Birkaç dakika içinde nefes alıp vermenin sesle nasıl doğal bir hale geldiğini hissedeceksiniz. Mantrayı tekrar etmeye devam edin.

Burun kemiğinin bittiği ve üst dudağın başladığı noktayı hissedin. Yeri daha iyi hissetmek için dilinizi damağa yaklaştırın.

Burun kemiğinin altındaki noktadan nefes alın ve kaşlarınızın arasındaki alana odaklanın. Hafif bir enerji akışı hissedeceksiniz. Ters yönde nefes verin.

Yavaş yavaş sesi, zihninizi ve enerjinizin ortak bir akıma katılmasını hissetmeye başlayacaksınız. Bu akıntı, Sushumna kanalından nefes alma olarak adlandırılan şeydir. (Sushumna, boşluk ile yeni başlangıç, yeni yaşamın veya yeni durumun tasavvur edilmesi arasında bir geçittir).

Tamamen rahatlayın, hiçbir şey düşünmeyin, sadece Sushumna kanalından akan enerjiyi hissedin.

Aklınızdan bir sessizlik gölü yapın, hiçbir dalga belirtisi olmayan tamamen durgun bir göl... En azından bir dakikalığına tamamen sessizliğe adanın ve herhangi bir düşüncenin aklınıza gelmesine izin vermeyin. Gölün hareketsiz yüzeyinin tek hareketi nefes alıp verirken tekrarladığınız mantra olsun.

Meditasyon yapmaya bir kaç dakika ile başlayabilir ve süreyi kademeli olarak artırabilirsiniz. Bu sadece size ve kendinizle yalnız kalma ihtiyacınıza bağlıdır.

Sabahın erken saatlerinde dış dünya uyurken veya gece geç saatlerde günlük yaygara bittiğinde meditasyon yapın.

Meditasyonu bitirdikten sonra, gözleriniz kapalı olarak birkaç dakika gevşeyin.

Meditasyon yaparken dünyadaki her şeyde bir denge olduğunu göreceksiniz. Nefes alma süreci iniş çıkışlardan oluşur. Bu, diğer hayati süreçler için de geçerlidir. Katıldığınız tüm olayların veya durumların başlangıç, ilerleme ve sondan oluştuğunu ve her sorunun farklı potansiyel çözümleri olduğunu, bazılarının çelişkili olduğunu fark edeceksiniz. Farklı bakış açılarını anlamaya başlayacak ve sonunda tam bir dengeye ulaşacaksınız.

Görüşleriniz ve gerçeklik anlayışınız genişleyecek ve daha büyük ve daha genel boyutları kapsayacaktır. Dharma, Kama ve Artha'nız ile ilgili aydınlanmaya erişeceksiniz.

Kelimelerle söylemek zor ama bu aydınlanmalar kendi yollarını seçiyorlar. Deneyim yoluyla edinilen bilgi şeklinde gelirler.

Soham meditasyonu, iç dengenizi yeniden kurabilen, sizi fiziksel olarak iyileştirebilen ve yaşamınızı çevrenizde ve içinizde olan her şeye bir anlam vererek yönlendirmek için sonsuz bir enerji kaynağına bağlanmanıza yardımcı olacaktır.

İnsan zihni bilinçli ve bilinçsiz kısımlardan oluşur. Yoga geleneğine göre, eylemlerimiz nefes alma süreciyle zihnimizle ilişkilidir. Nefes almak zihin, beden ve üstlendiği eylemler arasında bir köprüdür.

Soham meditasyonu, eylemlerimizi etkilemenin ve zihnimizi dönüştürmenin doğrudan bir yoludur. Aslında nefes almayı ana yöntem olarak kullanmanın en doğrudan ve en kısa yoludur.

Meditasyonun doğal seyri So (yaşam enerjisi) ile Ham'ı (Ego, benliğin sınırları) birleştirir. Soham meditasyonunun anlamı budur. Nefes alırken (So), kendinizi enerji ile doldurursunuz ve nefes verirken (Ham), egonuzu ve sınırlarınızı dışarı atarsınız.

Doğru "Soham" meditasyonu, bireyi evrensel kozmik akılla birleştirir. Uzay, zaman ve diğer sınırlamalar ortadan kalkarken, düşünme sürecini aşacaksınız.

Zihniniz boş olacak ve boşaldığında genişleyecektir. Dünyayı farklı bir şekilde algılamaya başlayacak, aydınlanmaya ulaşacak ve yönünüzü, dört hayati hedefe doğru takip etmeniz gereken yolu bulacaksınız - Dharma (göreviniz), Kama (dilekleriniz), Artha (güvenlik ve zenginlik) ve Moksha (kurtuluş).


Bu iki kadim meditasyonu görsel ve sesle birleştirerek oluşturduğumuz uygulama ile sitemizden yapabilirsiniz. 

Saatinizi kurun, bilgisayarınızın veya telefonunuzun sesini açın, görseli tam ekran yapın ve ortadaki boşluğa odaklanın. So derken nefes alın, Ham derken verin. Sonra gözlerinizi kapatıp mide, kalp, gırtlak, üçüncü göz çakranıza dikkatinizi toplayın ve sukünet ve sessizliğin derinliğine inin.

Hazırsanız buraya tıklayarak başlayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.



Go to top